Page 1 of 14 123 11 ... LastLast
Results 1 to 20 of 266
  1. #1
    Member JoS's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Sweden
    Posts
    136

    NEW interactive "inset extrude" addon!

    LAST UPDATE 2011-06-09

    Hi!
    Today i can proudly present to you my new fully interactive inset extrude addon!

    Link to Wiki

    VIDEO DEMONSTRATION:
    http://vimeo.com/23468100




    how to use:
    move mouse cursor horizontally to control inset
    click and drag vertically with LMB to control extrusion
    release LMB when finished

    TODO:
    document code
    investigate slowdown in combination with subsurf modifier - any ideas?

    Ideas for future (speculative):
    individual faces mode
    interpolated displacement for the complete selection.
    merge functionality with howardt:s inset addon?
    inset/extrude edges

    DONE - quantized values when holding Control key
    DONE - increased sensitivity when holding shift

    any and all kinds of feedback is welcome

    also i'm not a very experienced coder so if any
    of you gurus sees some innefficient code please let me know

    [Change Log]
    2011-05-15:
    * automatically assigns the I key when the addon is registered
    the script handles numeric input together with matematical operators
    2011-05-24:
    * Improved calculation of normals
    2011-06-09:
    * bugfix for corners of islands meeting in one vertex
    * correct selection update at non manifold edges
    * smooth shading now considers original mesh
    Last edited by JoS; 04-Jul-11 at 08:36.



  2. #2
    Member AnandhaRaja's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    India
    Posts
    356
    better post video demonstration.
    My Blog: BlenderTalkies
    Video Channel: YouTube | Vimeo
    Social Networks: Twitter| Facebook | Google+ | G+ Community



  3. #3
    Member JoS's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Sweden
    Posts
    136
    ok, added video



  4. #4
    Member Meta-Androcto's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    australia
    Posts
    3,470
    thanks JoS,
    I'll test this over the next few days & get some feedback to you.



  5. #5
    Member Carrozza's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Italy
    Posts
    1,230
    Thaks JoS, looking at the video this add-on could be a godsend!
    I'd love to help testing but don't know how to download and install the add-on.
    Also, if you accept suggestions, I'd insert a way to input values with keyboard for precision modeling.
    Keep it up mate!



  6. #6
    Member AnandhaRaja's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    India
    Posts
    356
    Thanks jos

    i creating installer for blender add-ons collections, can i have permission to add you add-on in my installer.
    My Blog: BlenderTalkies
    Video Channel: YouTube | Vimeo
    Social Networks: Twitter| Facebook | Google+ | G+ Community



  7. #7
    Member ktysdal's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Norway, Trondheim
    Posts
    155
    Thank you very much Jos! This looks awesome, testing now

    Originally Posted by Carrozza View Post
    I'd love to help testing but don't know how to download and install the add-on.
    I got it working by
    1. Copy the python code from his link
    http://www.pasteall.org/21466/python
    2. Paste it into a text document, save it as mesh_inset.py into the blender addon folder. (blender-2.57\2.57\scripts\addons)
    3. Enable it under User Preferences /Add-On / Mesh / Inset Extrude

    if you want to assign a hotkey then
    1. Go to User Preferences / Input / 3d View / Mesh then press "edit" and "add new"
    2. Assign the keyboard shortcut you want
    3. paste "mesh.inset_extrude" into the text field

    (he explains how to assign hotkey in the video)



  8. #8
    Member Carrozza's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Italy
    Posts
    1,230
    I did just that but "Inset Extrude" doesn't show up on the list of available add-ons.



  9. #9
    @Carozza
    - what version of blender are you using (what revision)
    - the content of mesh_inset_extrude.py (what you call it doesn't really matter) must look exactly like it does in the link, no extra formatting characters from your browser like "saved in mozilla"

    use the copy to clipboard feature, and paste into a fresh file
    - make sure to be saving it as a .py and not .txt.py
    Attached Images Attached Images



  10. #10
    Member howardt's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Westfield, NJ
    Posts
    314
    Beautiful job on the interactivity of this, JoS!



  11. #11
    Member HiRes's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Rotten Land
    Posts
    183
    great! i was waiting for a long time this tool!
    i'll try it tonight.
    thank you!



  12. #12
    Member Carrozza's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Italy
    Posts
    1,230
    Thanks Zeffii, that "copy to clipboard" feature solved the problem, I was copying from Firefox and probably that would make the code dirty.

    JoS, your plugin *IS* a godsend!
    Just tried with my typical difficult situation: inset some faces on a sphere: perfect result!

    extrudeinset.jpg

    Feedback:
    1) after performing the inset action if I click on the values on the Tools panel Blender just revert back to Object mode discarding the changes.
    2) would be nice to have a keyboard modifier to quantize the inset / extrude action (like holding CTRL to make it steps by 10, ALT steps by 1, something like this).

    Great stuff here!!!



  13. #13
    install the first post pastall script in the addon in 36456
    and i can see the script in the mesh addon panel

    but don't see the inset button in the tool shelf

    so where is it ?

    now is ther only one script files or several files like there was in the older version ?

    thanks
    Wnd 8.1 64 bits / Thanks and a Happy 2.72 with Cycles



  14. #14
    Member ktysdal's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Norway, Trondheim
    Posts
    155
    One observation I have is that this tool doesn't seem to like selections on flat planes.

    Example:
    Add Plane/ Select Polygon/ Subdivide with 3 "Number of Cuts" and select 3 polygons in the middle and inset extrude = error (see attached image)

    but if you curve the same plane just a little and try again, then it works.
    It probably has something to do with the normals I guess..

    PS. I'm loving the move by normal feature.
    Attached Images Attached Images
    Last edited by ktysdal; 09-May-11 at 07:09.



  15. #15



  16. #16
    Member Carrozza's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Italy
    Posts
    1,230
    RickyBlender, I activated it by searching with space-bar.
    I noticed problem adjusting parameters with Tool shelf, so it's something which need to be fixed soon.



  17. #17
    i look at the video bu cannot make it work !

    is there a key to assign here
    and if you don't have a key assign to this script how do you start it?


    thanks
    Wnd 8.1 64 bits / Thanks and a Happy 2.72 with Cycles



  18. #18
    Member AnandhaRaja's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    India
    Posts
    356
    • i added some loop cuts to cube
    • and selected some of the middle faces
    • after i pressed the (I) key

    i got following error.
    ERROR.jpg
    My Blog: BlenderTalkies
    Video Channel: YouTube | Vimeo
    Social Networks: Twitter| Facebook | Google+ | G+ Community



  19. #19
    Incorrect inset with a subdivided cube. Any doubles removed and normals recalculated before the inset.
    video demo: http://screencast.com/t/yI8Rf6Z98Q
    Attached Images Attached Images



  20. #20
    Member JoS's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Sweden
    Posts
    136
    Thanks for the feedback guys, keep it coming.

    @ new_blender:
    i'd rather fix the most obvious bugs before releasing it officially,
    but yes, you are more than welcome to add it to your installer
    also thanks for the bugreport

    @Carrozza
    i'm aware of the tool panel bug, and i have thought about adding a key for quantized inset. first some bugfixing though

    @ktysdal:
    thanks for the bugreport, it's just a division by zero, gonna add an exception

    @RickyBlender:
    have you tried assigning the tool to a shortcut as i show at the end of the video?

    @richard marklew
    hmm, strange bug will look into it


    EDIT:
    update fixing bugs reported by RickyBlender and Richard Marklew
    also @new_blender, could you post a screenshot of your mesh, when the bug happens? (try with new version of the addon)
    Last edited by JoS; 09-May-11 at 12:28.



Page 1 of 14 123 11 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •