Cloth Renders as Simple Plane??

Hi, everyone, I’m new to Blender, and am having trouble getting my cloth simulation to render.

I have a model of a pirate ship, and when I click bake in the cloth collision tab, everything looks fine… but when I hit F12 to render the current frame, the sails look like flat planes.

The cloth modifier is enabled for rendering… so I’m not sure what I’m doing wrong. I’m sure there’s a simple solution, but I couldn’t find one online.

Thanks everyone in advance for any help.

P.S. I posted this in the rendering forum, but there seems to be more people active in this one at the time.

Did you bake the simulation first?

I answered this one over there. You’ll have to subdivide the plane.

Hi, I have subdivided, set smoothed and subsurfed the sails. The issue lies during rendering. I have already baked the simulation and it looks perfect.

Apparently, Henry701 had the same issue on August 29. Unfortunately, he never revealed the answer! Here’s the link: http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=134299&highlight=making+cloth+show+in+render

Hi, I’ve subdivided, set smoothed, and subsurfed. The issue lies during the rendering. The simulation has been baked and looks perfect.

Apparently Henry701 had the exact same problem on August 29. Unfortunately, he never revealed the answer! Here’s the link: http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=134299&highlight=making+cloth+show+in+render

Hi, the plane is subdivided, set smoothed, and subsurfed. The simulation is baked, and looks perfect. The problem is when I render… and the sails have no cloth sim at all.

Henry701 had the same problem on August 29, but never explained how he solved the problem! http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=134299&highlight=making+cloth+show+in+render

Forgive me if sometime in the near future 3 nearly duplicate posts turn up. I can’t see my posts anywhere.

I have subdivided, set smoothed, and subsurfed the plane. The simulation is baked. The problem occurs during rendering. Henry701 apparently had the same problem on August 29, but never revealed the solution! :frowning: Here’s the link: http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=134299&highlight=making+cloth+show+in+render

Hi everyone. Thanks to Pairal who had the same problem and solved it:
Quote: “You need to put the same level of subsurfing for edition and for render. It seems that baking is done with edit level of subsurf, which is fine for editing, but doesn’t work with rendering if the subsurf level is different.
This means double baking or working with the same level in both cases.”